Informasjonskompetanse
Vestby videregående skole

Med fagfornyelsen har informasjonskompetanse og evne til kritisk tenkning blitt viktigere enn noen gang. I overordnet del av læreplanen står det at "Skolen skal bidra til at elevene blir nysgjerrige og stiller spørsmål, utvikler vitenskapelig og kritisk tenkning og handler med etisk bevissthet." Det understrekes også at elevene "skal kunne vurdere ulike kilder til kunnskap og tenke kritisk om hvordan kunnskap utvikles". (Kunnskapsdepartementet (2017), s. 6) Les gjerne mer her
Å være informasjonskompetent innebærer å kunne innhente, vurdere og bruke informasjon på en god og fruktbar måte. Det er ikke noe vi lærer en gang for alle og kun for skolehverdagen, men en pågående prosess som vil vare hele livet.
Å være informasjonskompetent er noe helt annet enn å kopiere noe fra et mer eller mindre tilfeldig nettsted og lime det inn i et eget dokument, eller bare å skrive av fra en lærebok eller et oppslagsverk. Informasjonen du finner må kvalitetssikres, faktasjekkes, bearbeides og settes inn i en sammenheng som viser at du har forstått og omdannet informasjonen til egen kunnskap.
På dette nettstedet finner du en standard for hvordan vi jobber med kilder, god oppgavestruktur og studieteknikk ved Vestby videregående skole. Husk at du alltid kan komme innom biblioteket og spørre om hjelp, - og lykke til!

Kilde: Kunnskapsdepartementet (2020). Overordnet del – verdier og prinsipper for grunnopplæringen. Fastsatt som forskrift ved kongelig resolusjon. Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020.

Sidene er utarbeidet av Ellen-Cathrine Kaspersen-Stabell, Kristin Holtermann, Anne L. Gillersted og Mona Olsen